Przeładowanie żelazem w Afryce ad

Próbki krwi pobierano przez nakłucie żyły w różnych porach dnia, tak że na ogół badani nie byli głodni. Badanych poproszono o oszacowanie spożycia tradycyjnego piwa: ilości spożytej w typowym dniu, liczby dni, w których napój był spożywany w typowym miesiącu, o rozpoczęciu picia w ciągu roku, a jeśli już nie pili, o rok, w którym przestali pić . Tradycyjnym piwem był napój produkowany w domu w beczkach ze stali nierdzewnej ocynkowanej, o których wiadomo, że mają wysoką zawartość dostępnego biologicznie żelaza. Szacujemy całkowite zużycie w ciągu życia przez pomnożenie ilości spożywanej w typowym dniu razy liczbę dni picia na miesiąc razy 12 razy więcej niż liczba lat picia. Informacje uzyskane z tego równania dostarczyły jedynie szerokich przybliżeń, ponieważ konsumpcja prawdopodobnie nie była jednorodna w czasie, a informacje uzyskiwano przez skupienie. Analiza próbek krwi
Stężenia żelaza w surowicy i całkowita zdolność do wiązania żelaza zostały określone dla wszystkich 208 członków rodziny i 28 osób z żywym wskaźnikiem.10, 11 Nasycenie transferryny obliczono, dzieląc poziom żelaza w surowicy przez całkowitą zdolność wiązania żelaza i mnożąc przez 100, z wynikiem nie przekraczać 100 procent; nienasycona zdolność wiązania żelaza została obliczona przez odjęcie poziomu żelaza w surowicy od całkowitej zdolności wiązania żelaza, przy czym różnica nie była mniejsza niż zero.12 Stężenie ferrytyny w surowicy zmierzono u 235 pacjentów za pomocą oznaczenia radioimmunometrycznego. Stężenia hemoglobiny zmierzono u 182 pacjentów z licznikiem Coulter S Plus 100 (Coulter, Hialeah, Fla.). Testowano czynność wątroby13, 14 na 177 osobników, a markery zapalenia wątroby B badano testem radioimmunologicznym w 168. W 167 uczestnikach antygeny HLA testowano na limfocytach za pomocą Terasaki HLA-ABC Sup-Black Trays (One Lambda, Los Angeles) i Biotest Lymphocyte Wykonano tace ABC (Biotest Diagnostics, Frankfurt, Niemcy) i haplotypy.
Definicja grupy z podwyższonym poziomem żelaza w diecie
Powyżej szacunkowego zużycia 350 litrów tradycyjnego piwa obserwuje się znaczny wzrost rozpowszechnienia podwyższonego (.60 procent) nasycenia transferryną, zmniejszenie (poniżej 18 .mol na litr) nienasyconej zdolności wiązania żelaza i zwiększenie (więcej niż 300 .g na litr) stężenia ferrytyny w surowicy (P <0,005 w teście chi-kwadrat, dane nie przedstawione). Dwudziestu sześciu uczestników indeksu i 100 członków rodziny o szacowanym zużyciu w ciągu życia ponad 350 litrów tradycyjnego piwa zostało przydzielonych do grupy, która uważała, że ma zwiększone żelazo w diecie; 2 osoby z indeksami i 108 członków rodziny przydzielono do grupy, która uważała, że nie ma zwiększonego żelaza w diecie.
Analiza statystyczna
Tabela 3. Tabela 3. Testy żelaza w członkach rodziny, według kategorii żelaza żywieniowego * Tabela 4. Tabela 4. Testy żelaza w członkach rodziny, w zależności od osób z indeksem * Zmieniono zmienne między kategoriami żelaza i nasycenie transferryny przez t-testy i testy chi-kwadrat. Związek między pewnymi zmiennymi zbadano za pomocą korelacji Pearsona. Częstotliwość antygenu HLA u osób z indeksem wykazującym przeciążenie żelazem porównywano z wartościami dla populacji Zimbabwe15 za pomocą testu chi-kwadrat
[hasła pokrewne: centrum witek łomianki, bomar kielce, czyścioch białystok ]